10. 05. 2017.

Vijesti iz Stranjana i Matoševaca


POLJSKI BLAGOSLOV U MATOŠEVCIMA 

Ovogodišnji poljski blagoslov za selo Matoševce obavljen je, tradicionalno, na Batkovića groblju 1. svibnja. Po lijepom vremenu skupilo se 50-ak vjernika. Od domaćih došli su svi koji su mogli, a većina ih je, uglavnom Debeljaka i Majdandžića, stigla iz Hrvatske, i to dan ranije. U nekadašnja starija vremena su većinu na blagoslovu činili Batkovići, a zadnjih godina ih je svake godine bilo sve manje, a ove nitko. Nakon blagoslova i svete mise koje je držao župnik fra Ivo Orlovac, pošlo se na svraćanje u Majdandžiće i Ružiće.




POLJSKI BLAGOSLOV NA OJDANIĆA BRDU

Za sela Ojdaniće, Orlovac i Stranjane poljski blagoslov sa svetom misom bio je u nedjelju 7. svibnja. Nazočnih je bilo svega 25 osoba, uglavnom koji žive u navedena tri sela. Jasno da u sadašnjim prilikama i nije moglo biti puno više, ali je važno da se tradicija održi dok bilo tko živi u Stranjanima, Ojdanićima i Orlovcu i dok još dolazi netko od onih koji su protjerani iz tih sela.



Nakon svete mise svraćanje i ručak, kao i inače, bio je kod Marka i Zore Blaževića.


 SUSRETI STRANJANČANA I MATOŠEVLJANA

Ustaljen je dan Susreta Stranjančana i Matoševljana, a to je zadnja subota u mjesecu srpnju. Ove godine taj dan pada na 29. srpnja. Planirajte vrijeme svoga odmora kako biste mogli sudjelovati na tim Susretima i doživjeti u svom rodnom kraju radosne trenutke viđenja i druženja s rodbinom, prijateljima i poznanicima!